4,6 miljoen zonnepanelen geinstalleerd

woensdag 20 februari 2019

Waarvan 62 procent in commerciële pv-systemen voor de zakelijke sector is gebruikt en 38 procent op daken van huur- en koophuizen is geplaatst in 2018.
Het gemiddelde vermogen van de zonnepanelen is daarbij gestegen van 278 naar 288 wattpiek. Per woning is er gemiddeld 3,68 kilowattpiek aan zonnepanelen geplaatst, oftewel circa 12,8 zonnepanelen.

Zonnestroomvermogen

Dankzij de groei met minimaal 1,33 gigawattpiek is het totaal opgesteld zonnestroomvermogen in Nederland in 1 jaar tijd van circa 2,9 gigawattpiek naar ruim 4,2 gigawattpiek gegroeid. Dit blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2019, gepubliceerd door Dutch New Energy Research.

“De sterke kostendaling van zonnestroom, het feit dat een groot deel van de SDE+-subsidie naar zonnestroom gaat en de groeiende bewustwording van de noodzaak voor verduurzaming, zorgen voor de snelle groei van zonne-energie in Nederland,” zegt Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy Research.

Groenbalans zonnepanelen op dak

1,95 miljard euro import

Overigens is Nederland ook nog altijd een belangrijke invoerhaven voor buitenlandse zonnepanelen. In de periode januari tot en met november 2018 is er voor 1,95 miljard euro aan zonnepanelenimport door de Nederlandse douane geregistreerd. 27 procent van deze zonnepanelen is afkomstig uit Vietnam, gevolgd door 16 procent uit China, 15 procent uit Zuid-Korea en 12 procent uit Maleisië.

Meer informatie