Blackrock roept bedrijven op om duurzaam te ondernemen

maandag 20 maart 2017

Blackrock heeft zijn duurzaamheidsbeleid op het gebied van investeringen opnieuw ingericht. Hierin roept ’s werelds grootste vermogensbeheerder bedrijven op om een actief beleid te hanteren dat de klimaatverandering effectief bestrijdt. Zo niet, dan zal het concern hier hard tegen optreden.

In zijn duurzaamheidsbeleid zegt Blackrock samen te werken met bedrijven waarin het concern investeert, om hun ambities in de strijd tegen klimaatverandering vorm te geven. In totaal beheert het concern tot $ 5.100 mrd aan vermogen. Volgens de vermogensbeheerder zijn bedrijven niet voldoende transparant over onder andere concrete maatregelen tegen klimaatverandering, de handhaving van mensenrechten en milieubehoud.

Actie tegen klimaatverandering

Bedrijven die slechts de minimale vereisten aan duurzaamheid uitvoeren en rapporteren, lopen kansen mis om investeerders aan te trekken en bij zich te houden, stelt Blackrock. De vermogensbeheerder wil daar verandering in brengen door relevante vragen te stellen en bestuursleden van bedrijven uit te dagen meer te doen tegen klimaatverandering.

Mocht een bedrijf waarin Blackrock investeert er niet in slagen om gemaakte afspraken in de strijd tegen klimaatverandering na te komen, dan zegt het concern daar hard tegen op te treden. Zo noemt Blackrock als mogelijke consequentie het wegstemmen van bestuursleden van bedrijven, wanneer zij niet genoeg doen om duurzaamheidsdoelen te behalen en risico’s te verkleinen die door klimaatverandering worden veroorzaakt.

Duurzaam beleid

“Uiteindelijk is het bestuur verantwoordelijk voor het beschermen van de economische belangen van het bedrijf op lange termijn. We kunnen stemmen tegen de herverkiezing van bepaalde bestuursleden, als we reden hebben om te geloven dat ze niet hebben voldaan aan deze verplichting, met name in markten waar aandeelhoudersvoorstellen niet gebruikelijk zijn”, meldt Blackrock in zijn duurzaamheidsbeleid.

Verder geeft de vermogensbeheerder bij het aangaan van langdurige investeringsrelaties naar eigen zeggen zelf ook de voorkeur aan bedrijven die een actief beleid voeren in de strijd tegen klimaatverandering. 

20-03-2017 09:15 | DOOR: FITRIA JELYTA | Duurzaam bedrijfsleven

Lees ook: