Grijze stroomcertificaten komen eraan

woensdag 28 november 2018

In een vorig artikel in mei 2018 schreven wij dat er volledige transparantie in de stroommarkt over de herkomst van elektriciteit in de Nederlandse Energiesector op komst was: Full Disclosure. Wat betekent dit en wanneer gaat dit worden ingevoerd?

Dat wil zeggen dat de herkomst van zowel groene als grijze stroom met een certificaat moest worden afgedekt. Dat kan een groen certificaat zijn voor elektriciteit opgewekt door wind, zon, water of biomassa, maar ook een grijs certificaat voor stroom uit gascentrales, kolencentrales of kerncentrales. De certificaten gaan geen Garanties van Oorsprong heten maar Certificaten van Oorsprong.

Groenbalans levert al meer dan 10 jaar uiteraard en alleen groene certificaten (Garanties van Oorsprong, GvO’s) aan vele bedrijven en overheden die elektriciteit inkopen bij de meest geschikte energieleverancier en de vergroening van deze elektriciteit aan Groenbalans uitbesteden door GvO’s bij ons in te kopen.  Groenbalans levert GvO’s uit wind, water, zon en biomassa.  

Full disclosure staat gepland voor 1 januari 2019, al hangt uitstel van een jaar boven de markt. Verplicht is full disclosure nl. nog niet in Europa. Nederland wil met de full disclosure voorop lopen maar daar is niet iedereen het in Nederland over eens, met name de energieleverancier. Die vinden dat er hogere kosten voor energie in het algemeen worden gemaakt, en het helpt de groene stroommarkt niet. Er moeten extra kosten gemaakt worden om ook de niet-groene stroom te certificeren, waardoor de energieprijzen stijgen. En de opbrengsten uit fossiele certificaten kunnen het voor producenten aantrekkelijker maken om die centrales te laten draaien.

Ondanks het feit dat er al zo’n 300 to 400 kleine gasinstallaties zijn gecertificeerd (vnl bij tuinders) is een groot deel van de energieleveranciers dus niet positief. Op zich niet zo gek want die zien meer werk op hun afkomen en voor klanten wordt het nog transparanter dat een groot deel van hun stroomportfolio van gas en kolen vandaan komt. Dat kan ook betekenen dat klanten naar een meer groene energieleverancier zullen overstappen. Ondanks het feit dat de startdatum 1 januari 2019 waarschijnlijk niet gehaald gaat worden komt full disclosure eraan. Wordt vervolgd.