Groene stroom van Vreugdenhil-melkveehouders

dinsdag 01 augustus 2017

Groenbalans - Groene stroom Vreugdenhil

Vreugdenhil is Europa’s grootste producent van volle melkpoeder en verbruikt veel energie. Tegelijk heeft zij een zeer uitgebreid duurzaamheidsbeleid met als onderdeel de verduurzaming van het elektriciteitsverbruik via windturbines van eigen melkveehouders. Groenbalans regelt dit voor Vreugdenhil. Hoe werkt dit?

Sinds 1954 is Vreugdenhil actief op de zuivelmarkt en inmiddels uitgegroeid tot Europa’s grootste producent van volle melkpoeder met 3 fabrieken en 900 melkveehouders. Vreugdenhil produceert melkpoeders voor de levensmiddelenindustrie én voor miljoenen consumenten wereldwijd, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Duurzaamheid staat bij Vreugdenhil centraal.

Duurzaam bij Vreugdenhil

Christien Pennings, Sustainability Officer, legt uit: “Creating Shared Value, zoals wij duurzaamheid noemen, is geïntegreerd in onze bedrijfsstrategie. In de hele keten van melkveehouder tot consument hebben we concrete en ambitieuze doelen waar het management voor verantwoordelijk is. Denk aan meer weidegang, 0 ongevallen, laag energiegebruik, 100% duurzame energie in 2029, verrijking van onze producten en schoon drinkwater in Afrika. Onze doelen sluiten aan bij de Dairy Declaration of Rotterdam, tijdens de World Dairy Summit in het najaar van 2016. Hiermee committeerde de wereldwijde zuivelsector zich aan de Sustainable Development Goals van de VN. Onder deze doelen vallen onder andere het stoppen van honger en tegengaan van klimaatverandering”.

 

Groenbalans - Groene stroom VreugdenhilGroene stroom

Christien Pennings vertelt verder: “Sinds 2015 is 100% van onze stroom groen waarvan bijna 1/3 van windmolens die eigendom zijn van onze eigen melkveehouders. Door de aankoop van Garanties van Oorsprong (GvO’s) uit deze windmolens wordt onze stroom vergroend. De keten is hiermee rond: De Nederlandse wind GvO’s komen van onze eigen melkveehouders, deze worden door Vreugdenhil gebruikt en de melkveehouders betalen wij voor de GvO’s”.

 

De rol van Groenbalans

“Groenbalans zorgt ervoor dat de GvO’s van onze melkveehouders op naam van Vreugdenhil worden afgeboekt zodat wij zeker weten dat wij deze GvO’s kunnen gebruiken om groene stroom te realiseren”.

Groenbalans is onderdeel van Windunie Groep. De melkveehouders van Vreugdenhil zijn tegelijk ook Windunie-lid met hun windmolens. Op deze manier heeft Groenbalans de beschikking over de GvO’s van deze melkveehouders en is al jarenlang partner van Vreugdenhil.

Christien Pennings: “In de nieuw geformuleerde vijfjarenstrategie hebben we onze ambitie uitgesproken wat betreft duurzame energie: Vreugdenhil wil vooroplopen qua klimaatneutrale productie. In 2029 willen wij klimaatneutraal produceren. Een grote maar mooie uitdaging. Dit jaar maken wij daarvoor een plan”.

Voor de volledig gevisualiseerde duurzaamheidsstrategie klik HIER en zie de infographic van Vreugdenhil.