Groene stroom

Groenbalans zorgt ervoor dat u eenvoudig het elektriciteitsverbruik van uw organisatie kunt vergroenen door over te stappen op groene stroom. U blijft bij uw huidige energieleverancier en koopt daarnaast Garanties van Oorsprong (GvO’s) in: het bewijs dat stroom duurzaam is opgewekt. Daarbij heeft u de keuze uit GvO’s van verschillende duurzame bronnen uit binnen- en buitenland.

Het gebruik van groene stroom is een ideale manier om uw CO2-footprint te verkleinen. Immers, bij de opwekking van duurzame energie – uit wind, water, zon of andere natuurlijke bronnen – komen geen schadelijke broeikasgassen vrij. Overstappen op groene stroom is een simpele stap die uw organisatie kan zetten als onderdeel van uw totale duurzaamheidsbeleid. Ook (potentiële) opdrachtgevers en keurmerken vragen hier steeds vaker naar. Een voorbeeld hiervan is de CO2-prestatieladder. 

Groene stroom en Garanties van Oorsprong

Groene stroom bestaat uit twee componenten:

  1. Stroom uit het stopcontact, geleverd door uw energiebedrijf;
  2. GvO’s: het bewijs dat een bepaalde hoeveelheid elektriciteit duurzaam is opgewekt. Door GvO’s te koppelen aan uw stroomverbruik weet u dat uw elektriciteit groen is.

De levering van stroom en GvO’s staat los van elkaar. Daarom is het interessant:

  1. Stroom in te kopen bij de meest geschikte energieleverancier en
  2. GvO’s in te kopen bij Groenbalans.

Dit is goedkoper, biedt u meer flexibiliteit en u heeft meer keuze in het soort GvO. Volgens wet- en regelgeving levert Groenbalans 1 GvO bij een stroomverbruik van 1.000 kWh (1 MWh).  Is er sprake van een elektriciteitsverbruik van 500.000 kWh in uw organisatie dan levert Groenbalans 500 GvO’s naar keuze uit wind, water of biomassa.

In Nederland is de vraag naar groene stroom (GvO’s) groter dan de productie. Dit heeft een prijsstijging veroorzaakt van zeker 20%. Goede alternatieven zijn Nederlandse biomassa-GvO’s maar ook Europese wind GvO’s. Deze liggen qua prijs ver onder de huidige prijs voor Nederlandse wind en zon.

Biomassa is duurzame energie uit hout, tuinafval, mest en nog veel meer organische materialen.

Wilt u groene stroom?

Wij helpen u graag met de levering van de juiste Garanties van Oorsprong voor uw organisatie (als deelnemer van de CO2-prestatieladder). Bel 030 75 33 114 of laat uw gegevens achter op ons contactformulier.