IJB Groep, van betonmortel tot innovator

donderdag 21 maart 2019

In de opbouwende jaren ‘50 van de vorige eeuw slaan de families Van der Kamp en Fernhout de handen ineen en starten samen een betonmortelcentrale in Emmeloord. ‘IJsselmeerbeton’ is een feit.

Het IJsselmeer is dan nog maar net de nieuwe naam voor de afgesloten Zuiderzee. Dankzij herrijzend Nederland en een ontluikende polder is de uitbouw van het bedrijf al spoedig een feit. In nagenoeg de gehele Noordoostpolder wordt de betonmortel van IJsselmeerbeton verwerkt.

In een bescheiden hoekje van het bedrijfsterrein besteedt het personeel de loze uurtjes aan de kleinschalige productie van kant-en-klare betonnen heipalen. Dit praktische product vindt al snel zijn weg naar de Nederlandse markt.

In de jaren ’60 wordt de productie van de heipalen overgeheveld naar een nieuw industrieterrein in Lemmer waar niet lang daarna een speciaal hiervoor gebouwde fabriek verrijst. Dit vormt de voorbode van de stormachtige groei die de IJB Groep de afgelopen decennia heeft doorgemaakt.

Energie, brandstoffen en CO2-reductie

De IJB Groep heeft ervoor gekozen al in 2018 CO2-neutraal te zijn en heeft als doel om in 2025 de CO2 uitstoot met 50% gereduceerd te hebben. CO2-neutraal wil zeggen dat de IJB Groep per saldo geen extra CO2 in de atmosfeer brengt. Om dit te bereiken wil IJB Groep zoveel mogelijk energie besparen, overstappen op hernieuwbare energiebronnen en ook de resterende uitstoot compenseren. Dit laatste door te investeren in CO2-rechten uit een duurzaam energieproject in een ontwikkelingsland.

Samenwerking

De IJB Groep heeft in Groenbalans de partner gevonden voor het compenseren van de CO2-uitstoot. Daarom levert Groenbalans CO2-rechten uit het ‘Run of the river’ project in India. Een waterkrachtcentrale maakt gebruik van de natuurlijke stroming en het hoogteverschil van de rivier om duurzame energie op te wekken. Dit project is gecertificeerd door Verra, Verified Carbon Standard.