Op de bres voor clean cookstoves

dinsdag 18 juni 2019

Bewust zijn de Erkende Verhuizers vanaf 1 april voor hun CO2-compensatie overgestapt naar het Clean Cookstoves project in Rwanda. Ook de wereldberoemde actrice Julia Roberts maakt zich hard als Global Ambassador voor The Clean Cooking Alliance, voor de verspreiding van schone kookpotten.

No one’s life should be limited by how they cook. The good news is that progress on this issue is happening, and I am proud to be part of an organization leading a global movement to make clean cooking a reality for the millions of families around the world who live each day without it. The Clean Cooking Alliance is working with a network of global partners to deliver access to cleaner, more modern stoves and fuels, which can save lives, protect our environment, improve livelihoods, and empower women.”

Clean Cookstoves Rwanda

Bijna een derde van de wereldbevolking kookt nog iedere dag op open vuur of met een vervuilend kooktoestel. Dat heeft een enorme impact op de gezondheid, het klimaat en de sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden. Wereldwijd sterven jaarlijks vier miljoen mensen aan longziektes veroorzaakt door koken op open vuur; dat is meer dan aids, malaria en tbc bij elkaar.

Clean Cookstoves project in Rwanda

Erkende Verhuizers kiest voor een cookstoves project in Rwanda om haar consumentenverhuizingen CO2-neutraal te laten verlopen. De jaarlijkse impact is dat er

  • op jaarbasis 58.000 ton CO2 wordt voorkomen
  • meer dan 11.000 kookpotten zijn geproduceerd en gedistribueerd;
  • minder hout nodig is per kookpot
  • kinderen gezond blijven;
  • meer tijd overblijft voor andere werkzaamheden dan hout sprokkelen.

Rol Erkende Verhuizers

Onder meer met behulp van deze organisatie wordt de uitstoot van het koken op vervuilend vuur teruggedrongen en krijgt de lokale bevolking kans op een betere en schonere toekomst. Reductie en transitie zijn en worden ook in Nederland steeds belangrijker, maar dan blijft nog steeds dat beetje uitstoot over. Wat is er mooier dan 100% CO2-neutraal te ondernemen met steun aan een mooi en impactvol project in Rwanda.

Partner van de Clean Cooking Alliance

Rwanda is partner van de Clean Cooking Alliance en heeft daarmee toegezegd zich te committeren aan de toepassing van moderne en nieuwe kookmethodes door efficiënte kookpotten en het gebruik van andere soorten brandstof als bijvoorbeeld zon; het verspreiden en ondersteunen van de nieuwe kookmethodes en het gebruik van efficiënte kookpotten en alternatieve brandstof; het beschikbaar stellen van diensten voor het uitvoeren van de belangrijke activiteiten rondom efficiënte kookpotten en schone brandstoffen.        

Clean Cookstoves Alliance

De Global Alliance for Clean Cookstoves, een door de VN in 2010 opgericht initiatief, zet zich in voor de verspreiding van schone kooktoestellen in ontwikkelingslanden. Deze ‘clean cookstoves’ kunnen miljoenen mensenlevens redden, dragen bij aan de oplossing van het klimaatprobleem, creëren werkgelegenheid, voorkomen ontbossing en besparen de gebruikers tijd en geld. Zeventig partijen uit de hele wereld dragen bij aan de doelstelling om voor 2021 honderd miljoen clean cookstoves in ontwikkelingslanden te verspreiden. Meer informatie via www.cleancookingalliance.org.