Nederland is importeur van gas

maandag 18 februari 2019

Nederland is een netto-importeur van gas geworden. Door de productieverlaging van het Groningenveld en afname van de gaswinning uit kleine velden, voerde Nederland in 2018 voor het eerst in decennia meer gas in dan het zelf produceerde. Het gas komt vooral uit Noorwegen en Rusland.

Afgelopen jaar heeft GasTerra zo’n 33 mrd kubieke meter Nederlands gas verkocht. Dat is minder dan het Nederlandse verbruik: dat lag rond de 37 mrd kuub in 2017.
Daarmee wordt Nederland steeds meer een ‘gewoon’ Europees gasland, stelt GasTerra. Landen als Frankrijk en Duitsland zijn voor hun gas altijd al afhankelijk van de import. Nederland is dat nu ook in steeds sterkere mate.

Rol gas blijft groot

Het jaarverslag van GasTerra: “De vraag naar gas zal de komende jaren fractioneel afnemen, terwijl de gaswinning fors achteruit gaat. De inzet van gascentrales zal het volgende decennium mogelijk toenemen om de elektriciteitsvoorziening veilig te stellen (…) nu kolencentrales zullen verdwijnen. Nederland zal de komende jaren nog vele miljarden kubieke meters aardgas moeten produceren en importeren om de gasvoorziening veilig te stellen.

Momenteel is Nederland nog voor ongeveer 40% van zijn energiebehoefte afhankelijk van gas, aldus het jaarverslag.

Bron: FD en GasTerra