Salderingsregeling tot 2023 verlengd

dinsdag 14 mei 2019

Tot 1 januari 2023 blijft het fiscale voordeel van de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters in de huidige vorm van kracht. Dit geldt voor alle ondernemers die zonder subsidie zonnepanelen op hun bedrijfsdak hebben gelegd.

Afbouw salderingsregeling

Na 2023 wordt de regeling stapsgewijs afgebouwd om in 2031 geheel te verdwijnen. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Hoe deze afbouw van fiscaal voordeel precies vorm krijgt, is aan het eind van dit jaar duidelijk. Minister Wiebes verwacht dat op deze manier investeren in zonnepanelen financieel aantrekkelijk blijft. Hij rekent daarbij op een verdere prijsdaling van zonnepanelen en een toenemend eigen gebruik. De huidige salderingsregeling stimuleert geen direct eigen verbruik.

Eigen gebruik

In de toekomst hoeft over het directe eigen verbruik van de geproduceerde zonnestroom geen elektriciteitsprijs, energiebelasting op Opslag Duurzame Energie betaald te worden. Dit geldt niet alleen tot de periode 2031 maar ook daarna. Direct eigen verbruik van de opwekking kan helpen bij het voorkomen van netproblemen zoals storing door te veel aangeboden elektriciteit op het net.

Nog geen zonnepanelen?

Door de verlenging van de salderingsregeling heeft u als ondernemen nog eens drie jaar extra om zonnepanelen te plaatsen. De verwachting is dat ook tijdens de afbouwperiode de investering in zonnepanelen nog steeds rendabel blijft. Dus ook zonder subsidie is de aanschaf van zonnepanelen financieel aantrekkelijk.
Wie wil investeren in zonnepanelen, maar dat niet in één keer kan doen, kan daarbij gebruik maken van het al bestaande Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij tegen lage rente geld geleend kan worden.

Voorwaarde salderingsregeling

De saldeerders moeten beschikken over een elektriciteitsmeter met dubbel telwerk; een voor de afname van het net en een voor de teruglevering aan het net. Omdat het eigen verbruik onbelast blijft, is een productiemeter of iets dergelijks niet nodig.
Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om zo’n meter met een dubbel telwerk in huis te hebben. Netbeheerders bieden voor die datum deze meters aan. Vanaf 2023 kan dan de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling starten.

Zon op dak met SDE