Waarom kiezen voor zon op dak?

woensdag 15 mei 2019

Velen van u moeten nog aan de slag met de Informatieplicht Energiebesparing. Een van de te nemen maatregelen is zon op uw dak; een goede investering om verschillende redenen.

Als eerste is zonne-energie duurzaam. Ten tweede levert zonne-energie direct een financiele besparing op doordat je zelf stroom opwekt en ten derde behaal je een hoger energielabel.

Voor wie is zon op dak interessant?

Of u nu kleinzakelijk- of grootzakelijk verbruiker bent; zonnepanelen zijn in beide gevallen interessant. Bij een aansluiting tot 3x 80A bent u kleinverbruiker. U mag dan onbeperkt opgewekte stroom terugleveren aan het net en mag u salderen.

Bij een aansluiting die groter is dan 3x 80A bent u grootverbruiker. Via de SDE+-subsidieregeling kunt u subsidie krijgen per opgewekt kilowattuur. Op deze manier zijn zonnepanelen ook heel interessant. Wij vertellen u graag meer over deze regeling en kunnen de SDE+ subsidie ook voor u aanvragen.

SDE+-subsidie

Groenbalans zon op uw dak

Deze subsidieregeling vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en de duurzame energie over een periode tot 15 jaar, waarbij de hoeveelheid subsidie afhankelijk is van de soort en de hoeveelheid geproduceerde duurzame energie. Bij zonnepanelen geldt 10,1 eurocent subsidie per opgewekt kilowattuur.

Zijn er verder nog aftrekposten?

Jazeker! Er zijn meerdere regelingen die de belastingdruk kunnen verlagen wanneer je zonnepanelen hebt geplaatst. Een voorbeeld is de Energie-investeringsaftrek (EIA). In 2019 mogen de bezitters van zonnepanelen eenmalig 45% van de totale investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Een andere regeling is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), die bepaalt dat je maximaal 28% van de investering extra af mag trekken van de winst. Dit geldt overigens niet alleen voor de zonnepanelen, maar ook voor andere investeringen. De hoogte van de aftrek is dus afhankelijk van andere investeringen die je dat jaar hebt gedaan.

Dan zijn er nog de MIA en VAMIL: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Met de MIA trek je 36% van de kosten voor het vervangen van je asbestdak af van de fiscale winst, naast de normale afschrijving.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dat hangt af van het jaarverbruik en hoeveel procent daarvan je wil opwekken met zonnepanelen. Het is slim om 20% meer Wp (=Wattpiek, de meeteenheid van zonnepanelen) aan te houden in je berekening dan je jaarverbruik in kWh. Stel, het verbruik is 50.000 kWh per jaar, dan heb je een installatie nodig die 50.000 / 85%* = 42.500 Wp (Wattpiek) kan leveren. Dat komt neer op 164 zonnepanelen van 260 Wp.

*Waarin meegenomen dat een zonnepaneel 260 Wp oplevert maar omdat de zon niet altijd schijnt er rekening gehouden wordt met een rendementsverlies van 15% vandaar 85%.

Zon op dak bij uw bedrijf?

Platte daken hebben eigenlijk altijd een gunstige ligging beschikbaar om zonnepanelen op te plaatsen. Een schuin dak daarentegen hoeft ook niet per se op het zuiden te liggen om een goede opbrengst te halen. Teveel schaduw op uw dak heeft wel een negatief effect op de opbrengst van een zonnepanelen-installatie.

De precieze prijs voor uw onderneming kunnen we niet vooraf berekenen. De totaalprijs bestaat voor een groot deel uit de aanschafkosten voor de zonnepanelen. Naast de aanschafprijs, zijn er ook nog installatiekosten en kosten voor montagemateriaal, bekabeling en omvormer(s).

Meer informatie