Skip to content

Bescherming tropisch regenwoud in Brazilië

Het Envira Amazonia Project: Een tropisch bosherstel project van het regenwoud. Het project vermindert de uitstoot van meer dan 12,5 miljoen ton CO2 terwijl ook de biodiversiteit behouden blijft en de plaatselijke gemeenschap er rechtstreeks van profiteert. Door te investeren in dit CO2-compensatieproject met behulp van CO2-rechten draagt u actief bij aan het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s) en een gezonder klimaat.

Achtergrond

Sinds 2009 beschermt het Envira Amazonia project in Brazilië bijna 40.000 hectare tropisch regenwoud tegen ontbossing, tegen het omzetten van het bos in grasland voor vleesvee en tegen het aanplanten van soja.

Het hart van het beschermde gebied is de Jurupari rivier, onderdeel van het Amazone stroomgebied in Brazilië. 40.000 hectare regenwoud, dat oorspronkelijk bestemd was voor ontginning, vangt circa 1.000.000 ton CO2 per jaar op. Bij dit project is de lokale gemeenschap nauw betrokken bij het onderhoud en herstel van het regenwoud door bijvoorbeeld trainingen over duurzame bosbeheer en natuurbescherming. Voordelen voor het milieu zijn:

  • Reductie CO2-uitstoot;
  • Klimaatverandering tegengaan;
  • Habitat voor inheemse vogelsoorten en het behoud van bedreigde boomsoorten;
  • Schoon water voor de lokale bevolking;
  • Erosiebestrijding;

Samenwerkingsverbanden bevorderen het duurzaam gebruik van producten uit het regenwoud zoals verkoop van de Acai-bes en ander medicinale planten. Verder zijn tandarts- en doktersklinieken opgezet, is de infrastructuur verbeterd en wordt het kwetsbare ecosysteem beschermd. Meer voordelen voor de bevolking zijn:

  • Alternatieve bronnen van inkomsten en werkgelegenheid;
  • Opleiding en voorlichting over hoe het land te bewerken;
  • Toekenning van officieel grondbezit;
  • Sociale projecten en programma’s zoals de verkoop van rubber.

The Envira Amazonia project honours the life of Chico Mendes, a Brazilian rubber tapper from the State of Acre who sustainably harvested sap to make rubber and passionately defended the rainforests from those looking to profit from land clearing.

Sustainable Development Goals

In 2015 is er door de Verenigde Naties een mondiale agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Er zijn zeventien Sustainable Development Goals opgesteld om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Met het reduceren en compenseren van CO2 uitstoot levert een organisatie een bijdrage aan de doelen 3, 4, 8, 13, en 15.

Samenwerking

Groenbalans draagt bij aan de bescherming van deze hectares regenwoud door samen met haar klanten te investeren in CO2-rechten. Envira Amazonia voorkomt uitstoot van 12,5 miljoen ton CO2 de eerste 10 jaar van haar 30-jarige levensduur, gevalideerd en is geverifieerd onder de Verified Carbon Standard (VCS) en REDD+ – Reducing Emissions from Deforestation and Degradation -. Het heeft ook de CCBS Gold-status bereikt voor de uitzonderlijke bescherming van de biodiversiteit en de gemeenschapsvoordelen.

Bekijk deze video over het project.

Interesse?
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel dan naar 030 75 33 114, vul het contactformulier in of mail naar info@groenbalans.nl

CO2-compensatie