Skip to content

Energie-efficiënte kookpotten in Ghana en Rwanda

Energie-efficiënte kookpotten in Ghana en Rwanda

  • Gold standard
  • Ghana en Rwanda
  • Energie-efficient
  • Factsheet

Dit CO2-compensatieproject gaat klimaatverandering tegen door ontbossing te verminderen en werkgelegenheid te bevorderen. Door te kiezen voor CO2-compensatie draagt u actief bij aan het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Achtergrond

Dit zijn Gold Standard projecten op huishoudelijk niveau op verschillende locaties in Ghana en Rwanda. Het gebruik van hout en kolen als brandstof is een groeiend probleem in beide landen. Daarom zijn deze projecten gestart om lokaal energie-efficiënte cook stoves te produceren en te distribueren naar huishoudens.

Meer dan 1 miljoen huishoudens in Ghana en Rwanda gebruiken hout en houtskool om op te koken. Hout wordt uit de bossen gehaald waardoor er op grote schaal ontbossing plaatsvindt. Het koken op hout en houtskool is niet alleen erg energie inefficiënt maar het veroorzaakt ook longziekten bij vooral vrouwen en kinderen. 

Door het gebruik van deze efficiënte cook stoves is er minder brandstof nodig en wordt er sneller gekookt. Dat betekent dat minder hout en houtskool nodig is en het voor vrouwen en kinderen niet meer nodig is dagelijks veel tijd te besteden aan het sprokkelen van hout waarvan ontbossing een gevolg is. Dit resulteert weer in minder CO2-uitstoot, minder rookontwikkeling, gezondere leefomstandigheden en biedt werkgelegenheid en scholing.

Interesse?
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel dan naar 030 75 33 114, vul het contactformulier in of mail naar info@groenbalans.nl