Skip to content

Energie uit water

Deze kleinschalige waterkrachtcentrale is een voorbeeld voor economische groei zonder schade aan het milieu of voor de lokale bevolking. Direct voordeel is dat de regio gebruikmaakt van schone energie die lokaal geproduceerd wordt.

Achtergrond

Sumatra, het grootste eiland van Indonesië, is bedekt met dichte tropische wouden waar ontelbare planten- en diersoorten leven. De vruchtbare grond is ideaal voor het verbouwen van rijst en andere producten zoals koffie, cacao, kaneel en palmsuiker. Desondanks worden nieuwe economische mogelijkheden beperkt door een rudimentaire infrastructuur en slechte toegang tot elektriciteit – en de groeiende vraag naar energie bedreigt Sumatra’s unieke natuurlijke ecosystemen.

De waterkrachtcentrale

Deze op het elektriciteitsnet aangesloten, “run-of-river” waterkrachtcentrale is gebouwd op de bovenste oevers van de Musi rivier in de buurt van Sumatra’s havenstad Bengkulu. Door gebruik te maken van de kinetische energie van krachtig stromend water heeft de Musi River hydrocentrale een totale geïnstalleerde capaciteit van 210 MW en levert elk jaar meer dan 765.000 MWh aan het elektriciteitsnet van Sumatra – dat is genoeg om te voldoen aan de vraag van gemiddeld meer dan 700.000 Indonesiërs per jaar!

Dit project pakt problemen op het platteland van Sumatra aan, zoals slechte toegang tot elektriciteit en het gebrek aan werkgelegenheid van goede kwaliteit, en stimuleert duurzame economische ontwikkeling. De waterkrachtcentrale in Musi River heeft hoogwaardige banen en bijscholingsmogelijkheden gecreëerd voor de lokale bevolking in wat van oudsher een boerengemeenschap was. Een deel van de projectinkomsten wordt opnieuw geïnvesteerd in de lokale gemeenschap: er wordt een weeshuis gebouwd, er worden nieuwe wegen en bruggen aangelegd en er is een traditionele marktplaats. Er is ook een herbebossingsprogramma opgezet in het omliggende stroomgebied om het natuurlijke landschap te beschermen.

Sustainable Development Goals

In 2015 is er door de Verenigde Naties een mondiale agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Er zijn zeventien Sustainable Development Goals opgesteld om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Met het reduceren en compenseren van CO2 uitstoot levert een organisatie een bijdrage aan de doelen 7, 8, 13 en 15.

Samenwerking

Groenbalans draagt bij aan de ontwikkeling, bouw en exploitatie van dit project door samen met haar klanten te investeren in CO2-rechten. Het project is officieel gecertificeerd door Verra VCS.

Interesse?
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel dan naar 030 75 33 114, vul het contactformulier in of mail naar info@groenbalans.nl

Interesse in CO2-compensatie?