Voor elk bedrijf dat serieus werk wil maken van het verminderen
van zijn broeikasgassen is het beginpunt altijd hetzelfde: het meten van de CO2-footprint. Hiermee krijg je inzicht in de emissies van de organisatie en kom je erachter waar zowel de grootste uitstoot plaatsvindt als de quick wins zitten. Een eenvoudige manier voor bedrijven om vervolgens
te starten met reductie is door hun Scope 2-emissies te verminderen.
Dit zijn de indirecte emissies van voornamelijk de elektriciteit die wordt ingekocht en verbruikt.
Wij merken dat er toch nog wel vragen zijn en dat er nog wel wat bedrijven zijn die nog grijze stroom inkopen. En dat is jammer, want het is een eenvoudige manier om mee te werken aan de energietransitie, om jouw CO2-footprint te verminderen en om te voldoen aan wet- en regelgeving (CSRD). Je kunt heel eenvoudig groene stroom realiseren door gebruik te maken van Garanties van Oorsprong (GvO’s).
Wat is hernieuwbare energie?
Hernieuwbare energie wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen die zichzelf aanvullen, zoals zonlicht, wind, waterkracht en biomassa. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool, zorgen hernieuwbare energiebronnen voor een veel lagere of zelfs nul CO₂-uitstoot tijdens het opwekken van energie. Door over te stappen op hernieuwbare energie, kunnen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en bijdragen aan een duurzame toekomst.
Hoe werkt het?
Je weet niet of uit het stopcontact groene of grijze stroom komt aangezien alle leveranciers van energie (gascentrale en windturbine) hun stroom direct op het net leveren. Voor de inkoop van hernieuwbare energie is een administratieve handeling nodig: namelijk Garanties van Oorsprong.
Een GvO is het bewijs dat 1 MWh (1.000 kWh) aan duurzame energie door wind, zon of water is opgewekt. . Heb je als bedrijf een jaarverbruik van 500 MWh, dan zijn er ook 500 GvO’s nodig. En die GvO’s hoef je niet bij een energiebedrijf inkopen omdat de inkoop van stroom (fysiek) en de inkoop van GvO’s (administratief) gescheiden zijn.
CO₂-footprint en de rol van hernieuwbare energie
De CO₂-footprint is een maatstaf voor de totale hoeveelheid koolstofdioxide (CO₂) die wordt uitgestoten door een individu, organisatie, product of activiteit. Deze footprint wordt vaak uitgedrukt in tonnen CO₂-equivalenten (CO₂e) per jaar en omvat de CO₂-uitstoot door energieverbruik, productieprocessen, transport en andere activiteiten. Door over te schakelen naar hernieuwbare energie kan een organisatie haar CO₂-footprint aanzienlijk verlagen, wat weer positief bijdraagt aan klimaatdoelstellingen zoals het Klimaatakkoord van Parijs.
Als je nu nog grijze stroom inkoopt en maar wil overstappen naar groen dan hoef je ‘alleen’ een aantal GvO’s in te kopen. Dat kan ook voor huurpanden waar de gebouweigenaar nog grijze stroom inkoopt. Maar ook voor een verdieping in een bedrijfsverzamelpand waar er geen sprake is van aparte meters.
Scope 2-emissies en hernieuwbare energie
CO₂-uitstoot wordt vaak opgedeeld in verschillende “scopes” (reikwijdten), zoals vastgelegd door het Greenhouse Gas Protocol, een wereldwijde standaard voor het meten en rapporteren van uitstoot. Scope 2-emissies zijn specifiek gerelateerd aan indirecte emissies door het verbruik van aangekochte elektriciteit, stoom, warmte of koeling. Hoewel deze energie extern wordt opgewekt, is de CO₂-uitstoot ervan wel gekoppeld aan de gebruiker, aangezien deze energie uiteindelijk hun activiteiten ondersteunt.
Scope 2-emissies kunnen aanzienlijk verlaagd worden door het gebruik van hernieuwbare energie en de aankoop van GvO’s. Voor bedrijven is dit een effectieve manier om hun CO₂-uitstoot te verminderen zonder hun eigen productieprocessen volledig te hoeven veranderen. Door te rapporteren over Scope 2-emissies en te kiezen voor hernieuwbare energie, kunnen organisaties duidelijk laten zien welke stappen ze nemen om hun klimaatimpact te minimaliseren.
Hoe werken Scope 2 en Garanties van Oorsprong samen?
Wanneer een bedrijf zijn energie uit hernieuwbare bronnen betrekt en dit aantoont met GvO’s, kan het zijn Scope 2-emissies als nul of zeer laag rapporteren. GvO’s geven bedrijven dus de mogelijkheid om op papier een schonere footprint te tonen, zelfs als de fysieke stroomvoorziening mogelijk nog niet 100% duurzaam is. Dit heeft niet alleen voordelen voor de milieu-verantwoording van het bedrijf, maar kan ook het vertrouwen bij klanten en stakeholders versterken.
Groenbalans levert al jarenlang GvO’s aan bedrijven en overheden die hiermee groene stroom realiseren en de CO2-uitstoot van hun stroomgebruik daardoor op nul kunnen zetten. Wij boeken de GvO’s altijd af op naam van de klant bij Verticer, het certificeringsorgaan voor duurzame energie. Dit afschrift is het bewijsstuk voor een auditor/accountant.
Wil je advies?
Het gebruik van hernieuwbare energie en GvO’s helpt bedrijven om hun CO₂-footprint en Scope 2-emissies te verlagen. Door deze strategieën te implementeren, kunnen organisaties hun bijdrage aan klimaatdoelen vergroten, hun duurzaamheidsinspanningen verantwoorden, en bijdragen aan een groener energienetwerk.
Wij adviseren je graag over verschillende soorten GvO’s – wind of zon en natuurlijk Nederlands of Europees -. Als je een mail stuurt naar Peter Bleeker met daarin het jaarverbruik in MWh maar ook de gewenste soort dan ontvang je een voorstel met daarin een indicatieprijs.