Skip to content

CO2-footprint: waarom kiezen voor een digitaal CO2-tool i.p.v. Excel?

In het huidige zakelijke landschap worden bedrijven steeds meer aangespoord om hun CO₂-uitstoot nauwkeurig te meten en te verminderen. Hoewel veel bedrijven hiervoor nog Excel gebruiken, biedt een gespecialiseerde CO2-tool aanzienlijke voordelen die verder gaan dan wat Excel kan bieden. Deze tools helpen bedrijven om CO₂-emissies nauwkeurig te berekenen en te rapporteren door middel van inzichtelijke dashboards.

Hoewel het gebruik van deze tools een investering vraagt, wegen de voordelen op tegen de extra kosten en zijn de resultaten vaak betrouwbaarder en efficiënter.

Complexiteit: vereenvoudigde en foutloze CO₂-berekeningen

Het berekenen van een CO₂-voetafdruk gaat verder dan een eenvoudige berekening; bedrijven moeten uiteenlopende gegevens zoals energieverbruik, transport, afvalbeheer en zelfs indirecte emissies in kaart brengen. Excel schiet hier vaak tekort, omdat het niet is ontworpen om complexe emissieberekeningen te ondersteunen. Het handmatig invoeren en beheren van data en formules in Excel vergroot bovendien de kans op fouten, dat onbetrouwbare resultaten kan opleveren.

CO₂-tools zijn specifiek ontwikkeld om deze complexe CO₂-berekeningen te vereenvoudigen. Ze zijn uitgerust met standaard rekenmethodes die in lijn zijn met het Greenhouse Gas Protocol, de internationale standaard voor CO₂-rapportages.

Door gebruik te maken van deze tools kunnen bedrijven hun emissies op een consistente en accurate manier berekenen, zonder de risico’s van foutgevoelige Excel-berekeningen. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de CO₂-analyses en zorgt ervoor dat bedrijven voldoen aan de laatste internationale rapportagestandaarden zoals bijvoorbeeld de CSRD.

Tijdsbesparing: efficiënte en geautomatiseerde processen

In Excel zijn bedrijven afhankelijk van handmatige processen voor gegevensinvoer, berekeningen en rapportages, dat niet alleen arbeidsintensief is maar ook veel tijd kost. Geavanceerde digitale tools besparen bedrijven kostbare tijd door integratie met andere systemen (bijv. administratie) en automatisering van gegevensverwerking. Door deze automatisering en slimme koppelingen kunnen bedrijven dus in een kortere tijd veel nauwkeurigere rapporten genereren. Met deze tijdsbesparing kunnen organisaties sneller schakelen en efficiëntie verbeteren.

Ingebouwde emissiefactoren: actuele data conform GHG-Protocol

Emissiefactoren zijn cruciaal voor een nauwkeurige CO₂-rapportage, omdat ze aangeven hoeveel CO₂-uitstoot gepaard gaat met een bepaalde activiteit, zoals brandstof- of elektriciteitsverbruik. Bij nieuwe inzichten en regelgeving worden emissiefactoren automatisch in het tool bijgewerkt zodat er altijd gewerkt wordt met actuele data. Wanneer je werkt met Excel moet je dit zelf bijhouden dit is niet alleen tijdrovend maar vergroot ook de kans op fouten.

Dashboards en rapportages

Een van de belangrijkste voordelen van digitale tools is de mogelijkheid om uitgebreide dashboards en rapportages te genereren. Waar Excel slechts beperkte grafieken biedt, geven deze tools bedrijven direct inzicht in de emissietrends en prestaties over verschillende afdelingen en locaties. Dit visuele overzicht is van onschatbare waarde voor organisaties die snel en effectief strategische beslissingen willen nemen op basis van de CO₂-gegevens.

Met behulp van de dashboards kunnen bedrijven de belangrijkste uitstootbronnen identificeren en hun voortgang monitoren ten opzichte van gestelde reductiedoelstellingen. Deze inzichten kunnen eenvoudig worden gepresenteerd aan stakeholders en management, wat niet alleen waardevolle informatie biedt maar ook helpt draagvlak te creëren binnen de organisatie.

Kosten versus voordelen: de investering meer dan waard

Hoewel gespecialiseerde CO2-tools een initiële investering vragen, wegen de voordelen voor veel bedrijven ruimschoots op tegen de kosten. De tijdsbesparing, hogere nauwkeurigheid, conformiteit met internationale standaarden en bruikbare inzichten maken deze tools voor veel organisaties een logische keuze.

Door hierin te investeren kunnen bedrijven de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun CO₂-rapportages verhogen en tegelijkertijd de administratieve lasten verlagen. Excel mag dan bijna kosteloos beschikbaar zijn, maar is in de praktijk niet optimaal voor een betrouwbare en efficiënte CO₂-rapportage. CO2-tools maken het mogelijk om in real-time de impact van duurzaamheidmaatregelen te evalueren – iets wat met Excel veel tijd en handmatige rapportages zou vergen.

Conclusie: een CO2-tool biedt onmisbare waarde boven Excel

Hoewel Excel een bruikbaar hulpmiddel kan zijn voor diverse bedrijfsanalyses, schiet het tekort voor de complexe en tijdsintensieve taken die CO₂-berekeningen met zich meebrengen. We hebben daarom onderzoek gedaan naar een aantal CO2-tools die op de markt zijn en deze getest en vergeleken. Twee tools die in dit kader sterk opvallen, zijn Carbon Manager en SmartTrackers.

CO₂-tools zoals Carbon Manager en SmartTrackers zijn gebouwd met de specifieke vereisten van emissieberekeningen in gedachten, dat zich vertaalt in nauwkeurigere rapportages, meer tijdsefficiëntie en verbeterde compliance. Beide bieden ingebouwde emissiefactoren die automatisch worden bijgewerkt conform het GHG-Protocol. Hierdoor werken bedrijven altijd met de meest actuele data zonder dat handmatige aanpassingen nodig zijn. Dit verhoogt de nauwkeurigheid van de berekeningen en zorgt ervoor dat bedrijven zich kunnen richten op de analyse van de resultaten en niet op de technische details van de berekening.

Meer lezen