Cook stoves in Rwanda

donderdag 07 februari 2019

Dit Gold Standard CO2-compensatieproject bevordert de productie en distributie van efficiente cook stoves in Rwanda, een land in Oost-Afrika. De functionele kookpotten zorgen voor minder rookontwikkeling, minder houtkap en minder CO2.

Het dichtbevolkte Rwanda, met een populatie van meer dan 390 inwoners per km2 – tegenover Duitsland met 235 en Kenya met 68 per km2, heeft een groeiende behoefte aan brandhout. Daarnaast vangt Rwanda ruim 70.000 Congoleze vluchtelingen op in kampen, die ook voorzien worden van brandhout. Ook het koken van bonen en mais vergt veel tijd en veel hout of houtskool.

Functionele cook stoves

De kookpotten gebruiken 80% minder hout dan de verouderde potten. Daarnaast gaat ook het gebruik van houtskool, dat prijzig is en waar voor 1 kg ca. 9 kilo hout nodig is, flink omlaag. Zo kunnen huishoudens besparen op hun toch al minimale budget.

Bijkomende voordelen; Vooral vrouwen werken in de fabriekjes waar de potten worden vervaardigd, vooral vrouwen verkopen en distribueren de potten en vooral vrouwen zijn betrokken bij de trainingen over het productieproces maar ook over de distributie en het gebruik van de potten. Als laatste geven deze demonstraties de mogelijkheid onderling ervaringen, kennis en recepten uit te wisselen.

Positieve impact

  • Minder rookontwikkeling;
  • Minder ademhalingsproblemen;
  • Meer scholing;
  • Biodiversiteit in de omgeving verbetert;
  • Minder uren nodig voor het sprokkelen;
  • Een reductie van 59.000 ton CO2 per jaar;

Gold Standard

Een wereldwijde, erkende organisatie, mede opgericht door WNF, dat duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden certificeert. Met behulp van investeringen uit Gold Standard-rechten wordt het project gerealiseerd. Duurzame projecten die op de lange termijn voordelen brengen voor het desbetreffende land en het klimaat. Verder moeten projecten voldoen aan minimaal drie Sustainable Development Goals.

Meer informatie