ESG staat voor Environmental, Social en Governance en verwijst naar een reeks criteria die beleggers gebruiken om de duurzaamheid en ethische impact van een bedrijf te evalueren. ESG-factoren zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden naarmate meer beleggers de noodzaak inzien om niet alleen rekening te houden met financiële prestaties, maar ook met de bredere impact van hun beleggingen.
Wat is de geschiedenis van de ESG?
Wat is ESG en hoe is het ontstaan? Al tientallen jaren lang staat duurzaam ontwikkelen centraal in het streven naar een betere wereld. In de jaren negentig richtten bedrijven zich niet alleen op financieel-economische resultaten, maar ook op de impact op mens en planeet. Dit concept heette toen nog “People, Planet, Profit” (PPP) en legde de basis voor het ontstaan van de Environmental, Social, and Governance (ESG) principes.
Environmental
Milieufactoren binnen ESG richten zich op de impact van een bedrijf op het milieu. Dit omvat het beoordelen van hoe een bedrijf omgaat met het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, de CO2-uitstoot, afvalbeheerpraktijken en inspanningen om de klimaatverandering te beperken. Bedrijven die veel aandacht hebben voor duurzaamheid geven vaak prioriteit aan CO2-reductie, hernieuwbare energie en natuurbehoud.
Social
Sociale factoren houden rekening met hoe een bedrijf omgaat met zijn werknemers, klanten, leveranciers en andere stakeholders. Dit omvat het evalueren van de arbeidsomstandigheden van het bedrijf, de inspanningen op het gebied van diversiteit en inclusie, klanttevredenheid en betrokkenheid van de omgeving. Bedrijven die prioriteit geven aan sociale factoren hebben vaak aandacht voor werknemers, de toeleveringsketens en een voorkeur voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Governance
Bestuurlijke factoren richten zich op de interne structuur van een bedrijf en het leiding geven aan de onderneming. Dit omvat het beoordelen van de kwaliteit en onafhankelijkheid van de raad van bestuur, beloningspraktijken voor bestuurders, aandeelhoudersrechten en transparantie in financiële verslaglegging. Bedrijven met een sterke governance geven vaak prioriteit aan integriteit, verantwoordelijkheid en ethische besluitvorming.
Waarom is ESG belangrijk?
ESG is belangrijk omdat het beleggers een uitgebreider beeld geeft van de prestaties en potentiële risico’s van een bedrijf. Door rekening te houden met ecologische, sociale en governance factoren, kunnen beleggers bedrijven identificeren die beter gepositioneerd zijn om op de lange termijn te gedijen. Bovendien stelt ESG-beleggen beleggers in staat hun waarden af te stemmen op hun beleggingsbeslissingen, waardoor bedrijven worden ondersteund die prioriteit geven aan duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur.
ESG en financiële prestaties
In tegenstelling tot de misvatting dat ESG-beleggen ten koste gaat van het financiële rendement, hebben talrijke onderzoeken aangetoond dat bedrijven met sterke ESG-praktijken vaak beter presteren dan hun concurrenten. Door ESG-factoren in hun beleggingsstrategieën te integreren, kunnen beleggers bedrijven identificeren die beter worden bestuurd, beter bestand zijn tegen risico’s en beter zijn afgestemd op de veranderende marktdynamiek. Dit kan leiden tot hogere financiële prestaties en een verminderde blootstelling aan ESG-gerelateerde risico’s.
ESG-rapportage en -normen
Naarmate ESG-beleggen aan kracht wint, is de vraag naar gestandaardiseerde en betrouwbare ESG-gegevens toegenomen. De urgentie om te starten met de voorbereidingen voor een ESG rapportage in aanloop naar CSRD compliant worden neemt daarom toe. Door te kijken naar jouw organisatie en te inventariseren wat er al is, door dit te vergelijken met de vereisten binnen de CSRD en de ESRS wordt steeds meer duidelijk hoe groot de kloof is die nog overbrugd moet worden en kan de basis gelegd worden worden voor de ESG-rapportage.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is EU-wetgeving die bedoeld is om de kwaliteit van de openbaarmaking van niet-financiële bedrijfsinformatie te verbeteren om de overgang naar een duurzame economie tegen 2050 te versnellen en greenwashing tegen te gaan, door ervoor te zorgen dat duurzaamheidsgegevens vergelijkbaar, relevant en betrouwbaar zijn. Dit zal alle belanghebbenden ten goede komen.
De toekomst van ESG
Het belang van ESG zal naar verwachting blijven toenemen naarmate beleggers, consumenten en regelgevers steeds meer prioriteit geven aan duurzaamheid en ethische praktijken. Bedrijven die ESG-kwesties proactief aanpakken, trekken waarschijnlijk meer kapitaal aan, behalen een concurrentievoordeel en bouwen stevigere relaties op met belanghebbenden. Als gevolg hiervan zal het integreren van ESG-overwegingen in bedrijfsstrategieën steeds belangrijker worden voor succes op de lange termijn.