Skip to content

Koninklijke Rijnja: een duurzame repro

Een interview met Erny Jansen, Sales manager bij Koninklijke Rijnja over het verminderen van de milieu-impact, MVO en CO2-compensatie.

Erny, wat voor bedrijf is Rijnja?

Koninklijke Rijnja levert diensten m.b.t. het printen, digitaliseren en archiveren van documenten. Wij zijn in Nederland marktleider op dat gebied met acht eigen productielocaties in Nederland. In de vestigingen werken we met ruim 100 medewerkers en beschikken daarnaast over een flexibele schil van oproepkrachten. Deze schil hebben we nodig omdat de hoeveelheid werkzaamheden onvoorspelbaar is en per dag verschilt. Op die manier zorgen we ervoor dat wij altijd de met onze opdrachtgevers overeengekomen levertijden kunnen halen.

Wanneer is Rijnja opgericht?

Rijnja is opgericht in 1892 door Pieter Liskes Rijnja. Hij opende in 1892 de eerste lichtdrukkerij in Nederland en werkte met een volstrekt nieuw procedé, lichtdrukken met zwarte lijnen op wit papier. Dit in plaats van de gangbare blauwdrukken. Mooi in deze context is dat deze tekeningen werden ontwikkeld door middel van zonlicht, er was immers nog geen elektriciteit. Toen al groen bezig dus! Anno 2020 is Rijnja nog steeds een innovatief familiebedrijf, dat wordt geleid door de vierde generatie.

Hoe komt Rijnja aan het predicaat Koninklijke?

In In 2017 ontving ons bedrijf uit handen van Willibrord van Beek, Commissaris van de Koning in Utrecht, namens Zijne Majesteit de Koning het predicaat ‘Koninklijk’, vanwege onze zeer belangrijke plaats in ons vakgebied. Van Beek roemde Rijnja hierbij om haar innovatieve karakter, klantgerichtheid en de kwaliteit van haar dienstverlening.

Wat maakt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk voor Rijnja?

Zoals aangegeven zijn we een familiebedrijf. Het doorgeven aan volgende generaties zit in wezen in ons DNA. Dit betreft het doorgeven van kennis, een groot deel van onze collega’s hebben we zelf opgeleid. En vanzelfsprekend ook het doorgeven van onze leefomgeving aan volgende generaties. Duurzaamheid is verankerd in onze dienstverlening en bedrijfsvoering.

Hoe zijn de duurzame ambities zichtbaar in de bedrijfsvoering?

Vanzelfsprekend gebruiken we papier dat FSC-PEFC gecertificeerd is. Het meest gebruikte papier is zelfs volledig CO2 neutraal geproduceerd. Daarnaast zijn wij als organisatie zelf ook FSC gecertificeerd.

Bij iedere investering wordt gekeken naar duurzaamheid. Bij de laatste vervanging van het printerpark realiseerden we een energiebesparing van 17%. Energie is de meest belangrijke milieubelastende component van ons productieproces. We kijken ook verder bij dergelijke investeringen: hoe zit het met de recyclebaarheid van onderdelen, hoe gaat onze leverancier om met de recycling van lege tonercartridges? Daarnaast nemen we uiteraard zoveel als mogelijk preventieve maatregelen om de CO2-uitstoot die vrijkomt bij ons productieproces tot een minimum te beperken: er is LED verlichting in onze vestigingen en er zijn bewegingssensoren in onze magazijnen geïnstalleerd. In 2018 hebben we een aantal maatregelen genomen om verpakkingsmateriaal terug te dringen die zeer enthousiast door onze klanten zijn ontvangen.

Belangrijk onderdeel van onze dienstverlening is de logistiek die wij volledig in eigen beheer uitvoeren. Vanaf 2013 zetten wij hiervoor hybride en plug-in hybride voertuigen voor in. Vanaf 2017 bezorgen we ook met volledig elektrisch aangedreven voertuigen. Het is onze ambitie om het wagenpark volledig te verduurzamen. Met de toenemende actieradius in elektrische voertuigen hebben we er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Zo hebben we onze CO2- uitstoot al behoorlijk weten te reduceren. De CO2-uitstoot die tóch vrijkomt bij ons productieproces berekenen we en leggen we vast in de Milieubarometer van Stichting Stimular.

Vanzelfsprekend hebben we een milieumanagementsysteem dat ISO 14001 gecertificeerd is.

Leeft duurzaamheid bij de medewerkers van Rijnja?

Duurzaamheid is een onderdeel van de dagelijkse gang van zaken en vast onderdeel van de werkoverleggen. Doordat we meerdere productielocaties hebben kunnen we zaken als afval en energiegebruik goed met elkaar vergelijken. Toch kunnen we er meer aan doen. Meer en beter over communiceren, dat geldt ook voor onze externe communicatie. Misschien typeert ons dat bedrijf wel, niet praten maar doen!

Wat zijn de toekomstplannen wat betreft duurzaamheid?

We hebben grote stappen gezet. We hebben inzicht, hebben ambitieuze doelstellingen voor reductie en hebben een werkend CO2 managementsysteem.

Waarom heeft Rijnja voor het Kariba National Parc CO2-compensatieproject gekozen?

De CO2 uitstoot die vrijkomt bij ons productieproces compenseren we. De keus voor een project viel nog helemaal niet mee, wat een mooie projecten.
We hebben gekozen voor een Redd+ VCS compensatieproject: Bosbehoud Kariba National Park in Zimbabwe. Het doel, de bescherming van bijna 800.000 vierkante meter bos waar meerdere bedreigde diersoorten leven, sprak ons het meest aan. En vanzelfsprekend ook omdat duurzaam bosbeheer dicht bij onze dienstverlening ligt. Onze gebruikte papiersoorten komen ook uit duurzaam beheerde bossen. Zo is de cirkel weer rond.