Skip to content

Location-based versus market-based emissies: wat is het verschil?

Bij het berekenen van de CO₂-footprint van je organisatie speelt elektriciteitsverbruik een grote rol. Deze emissies vallen onder scope 2 (scope 1 zijn alle directe emissies, zoals brandstofverbruik en scope 3 zijn alle indirecte emissies uit de hele waardeketen) en kunnen op twee verschillende manieren worden berekend: de location-based en market-based methode. Maar wat betekenen deze methodes precies? Welke moet je gebruiken? En welke impact hebben ze op je totale CO₂-uitstoot?

Wat zijn location-based emissies?

Location-based emissies worden berekend op basis van de gemiddelde energiemix in de regio waar je bedrijf gevestigd is. Dit betekent dat de CO₂-uitstoot die aan jouw elektriciteitsverbruik wordt toegerekend, afhankelijk is van de beschikbare stroombronnen in jouw omgeving.

Gebruik je elektriciteit in een regio waar vooral fossiele brandstoffen worden gebruikt? Dan vallen je emissies hoger uit, ongeacht of je een contract hebt voor groene energie.

En market-based emissies?

Market-based emissies kijken juist naar de specifieke keuzes die je bedrijf maakt bij het inkopen van energie. Volgens de market-based methode mag de totale elektriciteitsmarkt als één groot massa-balanssysteem worden gezien en worden de emissies van groene stroom als 0 gerapporteerd.

Dus heb je een contract voor 100% hernieuwbare energie (zoals wind- of zonne-energie)? Dan worden je totale scope 2-emissies lager berekend, zelfs als de regio waarin je actief bent vooral op fossiele brandstoffen draait.

De market-based methode is in basis een financieringsmodel voor het ontwikkelen van nieuwe hernieuwbare energieprojecten. Door bedrijven het voordeel van inkoop van hernieuwbare energie te geven, ontstaat er een markt voor de certificaten (Garanties van Oorsprong) die hernieuwbare energieprojecten financieel net wel mogelijk kunnen maken.

Welke methode moet je gebruiken?

Het Greenhouse Gas Protocol, de wereldwijde standaard voor CO₂-rapportages, vereist dat bedrijven beide methodes hanteren – mits de market-based methode beschikbaar is. In veel landen is deze methode echter niet mogelijk, waardoor alleen de location-based methode gebruikt wordt. Echter, het gebruik van beide methodes geeft een volledig en transparant beeld van je impact.

  • De location-based methode laat zien welke emissies fysiek in de lucht terechtkomen door de algemene energiemix van je regio.
  • De market-based methode weerspiegelt de verantwoordelijkheid van je bedrijf op basis van bewuste inkoopkeuzes.

Door beide methodes te gebruiken, krijg je een helder inzicht in je werkelijke uitstoot én hoe je deze kunt verlagen door duurzame energie toe te passen.

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Wil je impact maken? De market-based methode laat het toe te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen en zo je CO₂-footprint te verkleinen. Toch blijft de location-based methode belangrijk om te begrijpen welke emissies er in het gemiddelde stroomnet op een locatie vrijkomen. Nog beter is zelf hernieuwbare energie op te wekken, zoals met zonnepanelen of windturbines. Eigen opwek vermindert niet alleen je afhankelijkheid van het net, maar zorgt ook direct voor een lagere CO₂-uitstoot in zowel de market-based als location-based methode.

Meer informatie