Dat is de vraag die onze collega Astrid Klooster en haar coauteurs hebben geprobeerd te beantwoorden in hun wetenschappelijk publicatie in het Journal of Circular Economy.
Wat is invloed die jij kan uitoefenen met jouw keuzes bij het kopen en wegdoen van je laatste kledingstuk? Dit onderzoek laat zien dat het kopen van tweedehandskleding kan leiden tot wel 42% minder uitstoot van CO2e, rond de 50% minder eutrofiëring (teveel voedingsstoffen (nutriënten) in het water) en de waterfootprint wel tussen de 35-53% kan verlagen!
Het hergebruik van kleding vermindert de uitstoot significant, en de toename van de impact door de logistiek van de tweedehands sector is maar klein. De impact van kleding zit voornamelijk in de productiefase. Dus ondanks het extra transport door jouw Vinted-aankoop is tweedehands vaak toch beter dan nieuw. De levensduur van onze kleding is zeer bepalend voor de impact, en daar hebben we zelf invloed op!
Soms heeft kleding al 2x de wereld rondgevlogen
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders rond de vijftig nieuwe kledingstukken per jaar aanschaffen.. Dat zijn jaarlijks vele honderden miljoenen kledingstukken in totaal. De daardoor almaar groeiende mode-industrie is naar schatting verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Daarbij zit veruit de grootste vervuiling in het productieproces. Vergeet ook niet dat kleding grotendeels uit plastic bestaat. En plastic wordt gemaakt uit aardolie.
Zakenblad Forbes onthulde dat Shein en Temu dagelijks net zoveel spullen per vliegtuig verschepen als het equivalent van 88 Boeing 777-vluchten. Maar kleding bederft niet en is prima te vervoeren met containerschepen.
Naast deze ultrafastfashion merken vervoeren de meeste grote modeketens als Zara, H&M en Primark ook hun kleding per vliegtuig. Al deze ketens richten zich op het zo snel mogelijk in de winkel krijgen van de laatste trends. Fabrieken staan in Spanje, Portugal maar ook in Azie. Logistieke centra op luchthavens vervoeren vervolgens de kleding met het vliegtuig naar landen als de VS en Japan.
Als je dit zou inwisselen voor meer hergebruik van kleding, hoeveel zou dat dan wel niet schelen? Lees het volledige artikel en neem deel aan het gesprek over hoe we duurzaamheid in de mode-industrie kunnen bevorderen.
Enkele belangrijke inzichten uit het onderzoek
👉 Tweedehands kleding biedt de mogelijkheid tot hergebruik van materialen en kan de milieueffecten van de mode-industrie tot wel 53% verminderen in verschillende categorieën, waaronder klimaatverandering en waterschaarste.
👉 De studie onderzoekt verschillende consumententypes en gedragscenario’s en onthult de aanzienlijke voordelen van het verlengen van de levensduur van kleding.
👉 Daarnaast biedt het artikel waardevolle gegevens voor beleidsmakers en belanghebbenden in de mode-industrie om duurzame praktijken te bevorderen en consumentengedrag te beïnvloeden.
Lees het volledige artikel en neem deel aan het gesprek over hoe we duurzaamheid in de mode-industrie kunnen bevorderen: https://lnkd.in/dA2pAvUw