2022 gaat in de boeken als een zeer zonnig en winderig jaar. De productie van hernieuwbare energie groeide met 15 procent.
Dit bespaarde ruim 1,6 miljard kubieke meter gas. Dat komt neer op 4 procent van het totale gasverbruik in 2021. Er waren zelfs dagen dat zon en wind meer dan 100 procent van de benodigde stroom opwekten. En deze hernieuwbare productie spaarde 9 miljard kubieke meter fossiele brandstof uit. Dat scheelde 22 megaton CO-2 uitstoot. Dit blijkt uit de jaarcijfers van Energieopwek.nl.
Er was vooral meer zonne-energie, maar ook de hoeveelheid windenergie nam toe. De extra opwek is gelijk aan het totale verbruik van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel samen.
Zon en wind
Het aantal zonnepanelen was dit jaar een kwart hoger dan vorig jaar. Inmiddels hebben 2 miljoen huizen zonnepanelen tegen 1,5 miljoen vorig jaar. Een derde van de koopwoningen en een zesde van de sociale huurwoningen heeft inmiddels zonnepanelen op het dak. Daarbij kwam dat er meer zonuren waren waardoor er 40 procent meer stroom werd opgewekt met die zonnepanelen.
Windenergie groeide met 17 procent. Er waren meer windmolens, maar ook iets meer wind dan in 2021. Inmiddels is 41 procent van alle energie die in Nederland wordt gebruikt duurzaam opgewekt. Dat was een jaar eerder nog een derde van alle stroom.
Biomassa
De belangrijkste bron van duurzame energie is nog altijd biomassa, hoewel het aandeel daarvan in de energieproductie wel is gedaald. 48 procent van de duurzame energie wordt nu opgewekt door hout of ander organisch materiaal te verbranden in energiecentrales, vorig jaar was dat nog 51 procent. Hoewel er CO2 vrijkomt bij de verbranding van biomassa, wordt het als duurzaam gezien als er nieuwe bomen voor in de plaats komen.
Energieopwek.nl
Energieopwek.nl kijkt niet alleen naar stroom, maar ook naar alle energieverbruik waaronder warmte en transport. Elektriciteit is nu nog goed voor 20 procent van het energieverbruik in Nederland, maar dat zal toenemen doordat de industrie, het vervoer, koken en verwarmen in toenemende mate elektrisch gebeuren.
Energieopwek.nl geeft inzicht in de actuele (near-realtime) opwekking van duurzame energie waaronder zon en wind in Nederland.
Bij het Klimaatakkoord in 2019 werd afgesproken dat 70 procent van alle stroom in 2030 duurzaam wordt opgewekt. Nu wordt verwacht dat in 2030 minstens 85 procent van het Nederlandse stroomverbruik uit hernieuwbare bronnen komt.
Duurzame energie
Stroom is duurzaam als het wordt opgewekt door een energiebron die niet schadelijk is voor het milieu, maar is opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind of stromend water. Ook biomassa is een bron van groene stroom. In Nederland zijn de belangrijkste en meest gebruikte soorten zonne- en windenergie.
Grijze stroom groen maken is een makkelijke manier om je CO2-uitstoot te verlagen. De stroom
die uit je stopcontact komt, wordt dus groen door de Garanties van Oorsprong die je daarvoor aanschaft. Als je organisatie 1 MWh aan stroom gebruikt, is er 1 GvO nodig om deze te vergroenen. Kies je voor groene stroom via een energieleverancier, dan regelen zij hiervoor de GvO’s. Maar GvO’s kunnen ook los van de energieleverancier worden ingekocht.