Skip to content

PPA: zichtbaar duurzame energie van wind of zon

In de toekomst zou iedere organisatie 24/7 op eigen geproduceerde duurzame elektriciteit moeten draaien. Maar zelf alles opwekken gaat lang niet altijd, vanwege gebrek aan kennis en kapitaal maar ook zeker ruimte in Nederland.

Naast het gebruiken van Garanties van Oorsprong om je stroom te vergroenen is er nu een alternatief. En dat is – zonder tussenkomst van een traditioneel energiebedrijf – gebruikmaken van een relatief nieuw energiecontract: het Power Purchase Agreement. Hoe werkt dat en past het bij jouw bedrijf?

Power Purchase Agreement

Een PPA is een stroomafnameovereenkomst tussen een producent van duurzame energie en een bedrijf, de afnemer van deze stroom. Aangezien het een bilaterale overeenkomst is, kan een PPA aangepast worden naar de wensen van de betrokken partijen.

Bij een PPA wordt naar een zo hoog mogelijk gelijktijdigheidspercentage gestreefd: Door het optimaal matchen van productie- en afnameprofielen kan 30 tot 70% van de vraag direct gekoppeld worden aan een specifieke producent.

De energieproductie is afkomstig van wind of zon. De prijs voor deze energie wordt door de producent en het bedrijf samen bepaald. Dat is een vaste dus stabiele prijs gedurende de contractperiode. Een contractperiode kan 1 jaar zijn maar ook 3, 5 of zelfs langer. Al naar gelang de wens van het bedrijf.

Voorheen waren PPA’s alleen voorbehouden voor grote bedrijven zoals NS en KPN. Maar PPA’s zijn nu ook beschikbaar voor kleinere bedrijven. Een PPA wordt interessant vanaf 1.000 MWh op jaarbasis.

Voor- en nadelen

Reductie: Het inzetten van hernieuwbare energie levert over het algemeen een significant lagere CO2-footprint op omdat de emissie voor elektriciteit bij Scope 2 op nul gezet mag worden. PPA’s komen met Garanties van Oorsprong (GvO). Dit is een bewijs dat elektriciteit herleidt naar de bron van opwekking.

Marketingwaarde: Productie en afname van elektriciteit met bepaalde regionale kenmerken en de bijhorende Garanties van Oorsprong creëren kansen voor verbruikers om hun merk te verduurzamen en zo tegemoet te komen aan wensen en vragen van stakeholders.

Flexibiliteit: Het contract schept ook onderhandelingsruimte om rekening te houden met de individuele voorkeuren van de producent en afnemer. Dit geldt ook voor de prijs: PPA’s kunnen gesloten worden tegen vaste prijzen of er kan ruimte zijn voor flexibiliteit, waarbij een grotere deelname aan marktrisico’s en opportuniteiten mogelijk is.

Complex: PPA’s zijn complexe contracten waardoor het vaak tijd vergt om overeenstemming te krijgen over de voorwaarden.

Variabele productie: De volume- profielrisico’s zijn gelinkt aan het variabele karakter van de productie van wind- en zonne-energie. Waait en/ of schijnt de zon even niet voldoende in jouw regio? Dan wordt jouw stroombehoefte automatisch aangevuld via de energiemarkt tegen de actuele prijs. 

Een PPA ja of nee?

Afhankelijk van regelgeving en de energiemarkt kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin PPA’s een voordelige en stabiele vorm van energietoevoer of -afname zijn. Ben je een grootverbruiker die graag groene stroom geleverd krijgt tegen een interessant tarief? Dan kan je ervoor kiezen om een overeenkomst te sluiten met een producent van hernieuwbare energie.

Als blijkt dat een PPA matcht bij je bedrijfsprofiel, beschik je over een zeer sterk argument om financieel verantwoord te verduurzamen én actief bij te dragen aan de verdere energietransitie.

Meer weten? We gaan graag in gesprek

Heeft jouw bedrijf een grootverbruikaansluiting en een verbruik van minimaal 1 GWh per jaar? En wil je meer grip op je stroomrekening én verduurzamen. Neem contact op met Peter Bleeker. Je krijgt informatie over wat er mogelijk is voor jouw bedrijf.