Skip to content

Op weg naar net zero: de potentiële rol van CO₂-footprint software

Software biedt een veelbelovende oplossing om de CO₂-uitstoot van organisaties efficiënter en nauwkeuriger te meten en te monitoren. In dit artikel delen wij onze inzichten over hoe software kan bijdragen aan een effectiever footprint-proces en waar organisaties op moeten letten bij het kiezen van een geschikte oplossing.

Waarom een CO₂-footprint essentieel is

Het berekenen van de CO₂-footprint is een cruciale eerste stap in elke duurzaamheidsstrategie. Het biedt inzicht in emissie hotspots en vormt de basis voor rapportage en strategische besluitvorming. Maar inzicht alleen is niet voldoende. Regelgeving zoals de CSRD of standaarden zoals SBTi stellen steeds hogere eisen aan transparantie en nauwkeurigheid. Tegelijkertijd neemt de druk van investeerders en consumenten toe.

Het verzamelen van betrouwbare data vraagt echter veel tijd, middelen en samenwerking met leveranciers. Dus hoe kunnen organisaties hun CO2-uitstoot van jaar tot jaar meten zonder hun middelen te onttrekken aan het ontwikkelen en implementeren van een klimaatstrategie?

Een mogelijke oplossing: footprinting software. Omdat elke organisatie specifieke behoeften heeft op het gebied van footprinting, moet je de tijd nemen om te evalueren of een softwareoplossing aan jouw behoeften voldoet.

De kracht van footprint software

Footprint software kan helpen om processen efficiënter, consistenter en nauwkeuriger te maken. Naarmate CO₂-beoordeling complexer wordt en meer data vereist, groeit de behoefte aan digitale oplossingen. Enkele voordelen:

  • Centrale gegevensopslag: Alle data op één plek;
  • Betrouwbare berekeningen: Gebaseerd op het Greenhouse Gas Protocol, met ingebouwde methodologieën die fouten minimaliseren;
  • Flexibiliteit: Eenvoudig aan te passen bij fusies, overnames of verbeterde datakwaliteit;
  • Controleerbaarheid: Versiebeheer, foutdetectie en audit-traceerbaarheid maken externe verificatie eenvoudiger;
  • Datadeling: Verbeterde samenwerking in de keten, inclusief gebruiksfasedata van klanten;
  • Efficiënte rapportage: Automatische output voor standaard zoals CDP, CSRD en SBTi.

Waarop letten bij het kiezen van software?

In een snel evoluerende markt kan het tijd kosten om te beoordelen of de huidige softwareoplossingen aan de behoeften voldoen. Hieronder een aantal factoren waarop je kunt letten bij het het kiezen van de juiste oplossing en leverancier:

1. Organisatorische betrokkenheid

Zorg dat het team voldoende tijd en middelen heeft om met de software te werken. Kies een leverancier die ondersteuning biedt bij integratie met bestaande IT-systemen.

2. Dataconsistentie

Begrijp welke soorten emissiegegevens je gebruikt. Software moet verschillende datatypes aankunnen zonder dat dit leidt tot fouten of verlies van datakwaliteit.

3. Complexiteit van berekeningen

Voor eenvoudige Scope 1- en 2-emissies volstaat vaak standaardsoftware. Voor meer ingewikkelde berekeningen van industriële processen, landbouwactiviteiten of afvalemissies zijn echter aanvullende berekeningen nodig om de nauwkeurigheid te garanderen. Daarnaast moet je bij het meten van Scope 3-emissies rekening houden met de relevantie van deze bovengenoemde activiteiten in jouw supply chain als je een softwareplatform beoordeelt.

4. Uitsplitsing van broeikasgassen

Bedrijven met landintensieve activiteiten, zoals organisaties in de voedsel- en landbouwsector, moeten bijvoorbeeld nu Forest, Land and Agriculture (FLAG)-doelstellingen vaststellen om te voldoen aan de vereisten van het Science Based Targets-initiatief. Het uitsplitsen van BKG-emissies van CO₂e naar afzonderlijke gassen is een noodzakelijke voorwaarde voor het beoordelen van FLAG-gerelateerde emissies. Dit onderdeel van de berekening is echter bijzonder complex. Methodologieën voor best practices staan nog in de kinderschoenen, wat betekent dat momenteel slechts een beperkt aantal softwareleveranciers diensten kan aanbieden die aan deze eisen voldoen.

5. Rebaselining

Organisaties veranderen. Kies software die meerdere versies van rapportages aankan en historische consistentie waarborgt bij fusies, overnames of verbeterde datakwaliteit.

6. Datakwaliteit en onzekerheid

Hoewel het waardevol is om je totale uitstootimpact te kennen, zijn niet alle footprints gelijk. Daarom is het belangrijk om inzicht te hebben in de kwaliteit van de gebruikte gegevens en de daaruit voortvloeiende onzekerheid binnen je voetafdruk.

De mix van op activiteiten gebaseerde en op uitgaven gebaseerde schattingen heeft invloed op het betrouwbaarheidsniveau van een bepaalde footprint. Na verloop van tijd – als je van grovere berekeningen naar meer verfijnde benaderingen gaat – is het van vitaal belang dat een oplossing de kwaliteit van de gegevens in de loop van de tijd kan kwantificeren en bijhouden.

De juiste software moet de kwaliteit en onzekerheid van gegevens kunnen meten en volgen in de tijd.

7. Doelstellingen en reductiestrategieën

Hoewel veel software zich richt op meting, zijn modules voor doelstellingen en decarbonisatie vaak beperkt. Kies een oplossing die nauwkeurige metingen ondersteunt als basis voor reductieacties.

8. Toekomstbestendigheid

Software is een investering. Kies die software die voldoet aan de wensen van de organisatie. Maar check ook of de product roadmap van de leverancier aansluit bij jouw toekomstige behoeften en ambities.

Tot slot

Perfectie mag vooruitgang niet in de weg staan. Software is geen wondermiddel, maar kan bestaande processen aanzienlijk verbeteren. Door de juiste leverancier te kiezen en software slim te combineren met bestaande tools, kun je jouw organisatie versterken én versnellen richting net zero.

Hoe wij kunnen helpen

De keuze aan softwareoplossingen is overweldigend. Als experts op het gebied van CO₂-footprints en Scope 3-rapportage helpen wij je graag bij het vinden van de juiste oplossing. Wij kunnen ondersteunen bij het selecteren van geschikte software én bij de onafhankelijke verificatie van jouw berekeningen.

Meer informatie