Skip to content

Bescherming tropisch regenwoud in Brazilië

Bescherming tropisch regenwoud in Brazilië

Dit duurzame bosproject gaat klimaatverandering tegen door ontbossing te verminderen en biodiversiteit in het Braziliaanse regenwoud te bevorderen. Door te investeren in CO2-compensatie met behulp van CO2-rechten draagt u actief bij aan het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Achtergrond

Sinds 2009 beschermt het Envira Amazonia project in Brazilië bijna 50.000 hectare tropisch regenwoud tegen ontbossing, tegen het omzetten van het bos in grasland voor vleesvee en tegen het aanplanten van soja.

Het hart van het beschermde gebied is de Jurupari rivier, onderdeel van het Amazone stroomgebied in Brazilië. De 40.000 hectare regenwoud, dat oorspronkelijk bestemd was voor ontginning, vangt circa 1.000.000 ton CO2 per jaar op. Bij dit project is de lokale gemeenschap nauw betrokken bij het onderhoud en herstel van het regenwoud door bijvoorbeeld trainingen over duurzame bosbeheer en natuurbescherming. Voordelen voor het milieu zijn:

  • CO2-uitstoot reduceren
  • Klimaatverandering tegengaan
  • Habitat voor inheemse vogelsoorten en bedreigde boomsoorten behouden
  • Schoon water
  • Erosiebestrijding

Samenwerkingsverbanden bevorderen het duurzaam gebruik van producten uit het regenwoud zoals verkoop van de Acai-bes en ander medicinale planten. Verder zijn tandarts- en doktersklinieken opgezet, is de infrastructuur verbeterd en wordt het kwetsbare ecosysteem beschermd. Meer voordelen voor de bevolking zijn:

  • Alternatieve bronnen van inkomsten en werkgelegenheid creëren
  • Opleiding en voorlichting over hoe het land te bewerken
  • Toekenning van officieel grondbezit
  • Sociale projecten en programma’s zoals de verkoop van rubber

The Envira Amazonia project honours the life of Chico Mendes, a Brazilian rubber tapper from the State of Acre who sustainably harvested sap to make rubber and passionately defended the rainforests from those looking to profit from land clearing.

Sustainable Development Goals

In 2015 is er door de Verenigde Naties een mondiale agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Er zijn zeventien Sustainable Development Goals opgesteld om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Met het reduceren en compenseren van CO2 uitstoot levert een organisatie een bijdrage aan de doelen 3, 4, 8, 13, en 15.

Samenwerking

Groenbalans draagt bij aan de bescherming van deze hectares regenwoud door samen met haar klanten te investeren in CO2-rechten. Envira Amazonia voorkomt uitstoot van 12,6 miljoen ton CO2 de eerste 10 jaar van haar 30-jarige levensduur, gevalideerd en is geverifieerd onder de Verified Carbon Standard (VCS) en REDD+ – Reducing Emissions from Deforestation and Degradation -. Het heeft ook de CCB Gold-status bereikt voor uitzonderlijke biodiversiteit en gemeenschapsvoordelen.

Interesse?
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel dan naar 030 75 33 114, vul het contactformulier in of mail naar info@groenbalans.nl